20 Şubat 2012 Pazartesi

Geniş yakalı hırka anlatımı

Malzeme: Moher Special, Süper İnci
Renk No: 1199 (Moher 5 yamak, S.İnci 2 yumak), 6383 (1 yumak)
Şiş.No: 5.5
Örgü Şekli: Düz örgü, ters örgü, 1+1 lastik örgü, ajur modeli, burgulu reglan kesim, haraşo, çatlak kahve örneği
Aksesuar: 5 adet düğme
Not:Modellerimizde renk ve malzemeleri nakoya göre verdik, siz istediğiniz renk ve malzemeleri kullanabilirsiniz.
Yapılışı:ARKA: Moher Special iplik 2 kat kullanılarak örülür. Moher Special 1199 renk no.lu iplikle 108 ilmek başlanır, 2 cm (3 diş) haraşo örülüp, düz örgüye geçilir. Beden boyu 33 cm örülerek her iki taraftan 2 sıra arayla 9 defa 1 ‘er ilmek kesilerek 90 ilmeğe düşülür. Beden boyu 52 cm olduğunda kol evi için her iki taraftan 4 sıra arayla 3 defa+6 sıra arayla 8 defa burgulu reglan kesim yapılır. Beden boyu 78 cm de kalan 46 ilmek bir defada kesilerek bitirilir.
ÖN: Moher Special 1199 renk no.lu iplikle 50 ilmek başlanır, arka beden gibi örülür. 3 diş haraşo örüldükten sonra ilmekler ön ortasından başlanarak; 33 ilmek düz, 1 ilmek kesilir, 10 ilmek düz, 1 dolama, 5 ilmek düz örülerek sıra tamamlanır. Arka sıralarda dolama yapılan ilmekler de ters örülür. Beden boyunca 43 defa kesme ve dolama işlemi sağ bedende sola doğru, sol bedende sağa doğru Ver ilmek kaydırılarak yapılır. Beden boyu 76 cm olduğunda yaka için ön ortasından 5+4+3+2+1 ilmek kesilir. Beden boyu 78 cm de kalan 4 ilmek bir defada kesilerek bitirilir. Diğer ön parça da aynı şekilde örülür.
KOLLAR: Moher Special 1199 renk no.lu iplikle 50 ilmek başlanır, 3 diş haraşo örülüp ters örgüye geçilir. İlk sırada 2 ilmek arayla 10 defa Ver ilmek artış yapılarak 60 ilmeğe ulaşılır. İlmekler; 4 ilmek ters, 1 dolama, 10 ilmek ters, 1 ilmek kesilir, 44 ilmek ters şeklinde dizilir. Her sırada sol kolda sağa doğru, sağ kolda sola doğru 1 ‘er ilmek kaydırılarak dolama ve kesme işlemleri kol boyunca tekrarlanarak örülür. Her iki taraftan 8 sıra arayla 6 defa 1 ‘er ilmek artış yapılarak 72 ilmeğe ulaşılır. Kol boyu 28 cm olduğunda kol evi için her iki taraftan 29 defa 1 ‘er ilmek kesilir. Kol boyu 54 cm de kalan 14 ilmek bir defada kesilerek bitirilir. Diğer kol da aynı şekilde örülür.
ALT YAKA: Moher Special 1199 renk no.lu iplikle 110 ilmek başlanır, düz örgü yapılır. Her iki taraftan 4′er ilmek yaka boyunca haraşo örülür. 2 cm örüldükten sonra 9 ilmek arayla 10 defa 1 ‘er ilmek artış yapılarak 120 ilmeğe ulaşılır. Yaka boyu 4 cm olduğunda 10 ilmek arayla 10 defa 1 ‘er ilmek artış yapılarak 130 ilmekle örgüye devam edilir. Yaka boyu 12 cm örülerek her iki taraftaki 4 ilmek haraşodan sonra, her sırada 4 defa Ver ilmek kesilerek 122 ilmeğe düşülür, ilmekler 3 diş haraşo örülüp, bitirilir.
ÜST YAKA: Moher Special 6383 ve Süper İnci 1199 renk no.lu iplikler çift kat yapılarak birlikte örülür. 110 ilmek başlanır, 2 cm 1 +1 lastik örülüp, çatlak kahve örneği ugulanır. Her iki taraftan 4′er ilmek yaka boyunca haraşo örülür. Örneğe geçilen ilk sırada 2 ilmek arayla 30 defa 1 ‘er ilmek artış yapılarak 140 ilmeğe ulaşılır. Yaka boyu 18 cm örülerek her iki taraftan, her sırada 6 defa Ver ilmek kesilerek 128 ilmeğe düşülür. Yaka boyu 20 cm de ilmekler bir defada kesilerek bitirilir. Yakalar üstüste getirilerek yaka etrafına dikilir.
ÖN BORDÜRLER: Ön ortasından şişe 122 ilmek çıkarılır, 2 cm haraşo örülüp, ilmekler bir defada kesilerek bitirilir. Sağ tarafta ön ortasından başlanarak 11 cm arayla 5 adet ilik açılır.

(click picture to enlarge) resimlerin üzerine tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz