30 Ekim 2014 Perşembe

Koltuk Örtüsü ve Yastıklar ANLATIMI

(click picture to enlarge) resimlerin üzerine tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz

Model adı:ET-021 Superlambs Special Koltuk Örtüsü ve Yastıklar
Zorluk derecesi:Orta
İlgili şiş numaraları:4.5
Örgü şekli:Düz-ters örgü,  geri dönüşle örgü tekniği, entarlac örgü, 2+2 lastik örgü, şerit örgü, 1+1 lastik örgü, burgu, tekli pirinç
Gerekli malzemeler:Superlambs Special 5054 (8 yumak), 3601, 6383 (11 er yumak), 4 adet düğme
Mevsim:Sonbahar-Kış

Yapılışı:
THROW YAPILIŞI:
1- 6383 renk no.lu iplikle 10 ilmek başlanır, 7 cm düz örülür. Şemada gösterilen 1 no.lu bölüm elde edilir. 2-Şemada gösterilen 2 no.lu yer için 5054 renk no.lu iplikle şişe 10 ilmek artış yapılır.
 3- 1. sıra; 5054 renk no.lu iplikle 9 ilmek örülür, 5054 renk no.lu iplikle 1 ilmek, 6383 renk no.lu iplikle 1 ilmek beraber alınarak 1 ilmek kesilir, geri dönülür. Kalan 9 ilmek şişte bekletilir. 2. sıra; 10 ilmek örülerek sıra başına gelinir. 3. sıra; 5054 renk no.lu iplikle 8 ilmek örülür, yanındaki 2 ilmek beraber alınarak bir ilmek kesilir, kalan 8 ilmek şişte bekletilir. 4. ve sonraki sıralarda aynı işlemler uygulanarak örgü boyu 7 cm de şemada gösterilen 3 no.lu bölüm için, 1 no.lu yerin yan tarafından 5054 renk no.lu iplikle şişe 10 ilmek çıkarılır. 4- 1. sıra; 10 ilmek örülür geri dönülür, kalan 10 ilmek şişte bekletilir. 2. sıra; 10 ilmek örülür sıra başına gelinir. 3. sıra; 10 ilmek örülür geri dönülür, kalan 10 ilmek şişte bekletilir... şeklinde 7 cm örülüp şemada gösterilen 3 no.lu yer bitirilir. 5- Şemada gösterilen 4 no.lu yer için 3601 renk no.lu iplikle şişe 10 ilmek artış yapılır. 6- 1. sıra; bütün ilmekler örülür, sağ tarafta kalan ilmekler şişte bekletilir. 2. sıra; 10 ilmek örülür sıra başına gelinir. 3. sıra; 9 ilmek örülür, yanındaki 2 ilmek beraber alınarak (4 no.lu yerin ilmeklerinden) bir ilmek kesilir geri dönülür, 10 ilmek örülerek sıra başına gelinir 4. ve sonraki sıralarda aynı işlemler uygulanarak 7 cm örülür,  şemada gösterilen 5 no.lu yer için, 3 no.lu yerin kenarından şişe 10 ilmek çıkartılır.... şeklinde örgüye devam edilir. 7- Şemada gösterilen 7, 8, 9 ve 10 no.lu yerler 6383 renk no.lu iplikle yapılır. 8- Daha sonraki sıralar aynı renk sıralamasına göre yapılarak throw boyu 120 cm de bitirilir.9- Etrafına 6383 renk no.lu iplikle 1 sıra sık iğne yapılır.
Eni:120 cm Boy:120 cm
İKİ RENKLİ KIRLENT YAPILIŞI:
1- 5054 renk no.lu  iplikle 70 ilmek başlanır. 2- 3 cm 1+1 lastik örülüp örgüye ters örgü olarak devam edilir. 3- Örgü boyu 76 cm de 3 cm 1+1 lastik örülüp, ilmekler kesilerek bitirilir. 4- Lastik örülen tarafta 15 ilmek arayla 3 adet ilik açılır, başlama ve bitiş yerleri üst üste getirilip, yan tarafları dikilir. 5- 6454, 3601 renk no.lu ipliklerle ayrı ayrı 3 ilmek başlanarak 35’er cm şerit örgü yapılır. 6- Şerit örgüler toplam 18 adet yapılır. Kırlentin üstüne şemada gösterildiği şekilde dikilir.
KREM RENGİ KIRLENT YAPILIŞI:
1- Ortadan 10 ilmek başlanır. Örgü boyunca 2+2 lastik örülür. 2- 2 sıra örüldükten sonra her iki taraftan 69 defa her sırada 1’er ilmek artış yapılarak 148 ilmeğe ulaşılır. 3- 2 cm örüldükten sonra diyagram uygulanır.4- Örgü boyu  27 cm de ilmekler kesilerek bitirilir. 4 adet aynı şekilde örülüp, şemada gösterildiği şekilde birbirine dikilir. 5- Ön taraf  bitirildikten sonra kırlentin üst ve alt tarafından şişe 90’ar ilmek çıkarılır. 6- 23 cm düz, 4 cm 2+2 lastik örülüp ilmekler kesilerek bitirilir. 7- Bir tarafından 5 cm arayla 3 adet ilik açılır.
YEŞİL RENK KIRLENT YAPILIŞI:
1- 84 ilmek başlanır, ilmekler; 5 tekli pirinç, 2 düz, 3 ters, 4 düz, 6 ters, 4 düz, 3 ters, 2 düz, 2 ters, 6 düz, 10 tekli pirinç, 6 düz, 2 ters, 2 düz, 3 ters, 4 düz, 6 ters, 4 düz, 3 ters, 2 düz, 5 tekli pirinç şeklinde örülür, diyagram uygulanır. 2- Örgü boyu 40 cm de ilmekler ortalanır, ortadaki 6 ilmek kesilir. 3- Örgüye 39+39  ilmek olarak iki parça şeklinde devam edilir. 4- Her iki parça 40’ar cm örülüp ilmekler kesilerek bitirilir. 5-Sol tarafta 10 cm örüldükten sonra cep için ilmekler ortalanır  ve ortadaki 17 ilmek 2 cm 1+1 lastik örülür.6- Lastik örülen ilmekler kesilir, sonraki sırada aynı yerden şişe 17 ilmek artış yapılarak örgüye devam edilir. 7- Cep için yapılan bölümde, ilmek artışı yapılan taraftan şişe 20 ilmek çıkarılır. 8- 10 cm ters örülüp ilmekler kesilerek bitirilir. iç kısma dikilir. 9- Kırlentin ortasındaki ilmek kesilen yerden şişe 60 ilmek çıkarılır. 10- 4 cm 1+1 lastik örülüp ilmekler kesilerek bitirilir. Diğer tarafta aynı şekilde örülür. 11- Lastik örülen bölümde 15 ilmek arayla 4 adet ilik açılır.

KAYNAK:nAKO